Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке бруцельоз і як його не з’їсти

Дата: 17.01.2024 16:39
Кількість переглядів: 36

Фото без опису

 

Бруцельоз – особливо небезпечна інфекція, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму. Особливо небезпечне захворювання для вагітних жінок – часто відбуваються викидні, мертвонародження, передчасні пологи.

Для розвитку хвороби достатньо попадання в організм 10 бактерій.

За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструється біля 500 тисяч нових випадків бруцельозу серед людей, з яких 2–4% помирає. Бруцельоз характеризується частим розвитком хронічних рецидивних форм (до 80%), в більшості випадків – інвалідизації працездатного населення у віці від 20 до 50 років.

В Україні у 2023 році зареєстровано 2 випадки захворювання в Миколаївській області. В Харківській області за останнє десятиріччя реєструвалися завізні випадки хвороби, захворілі інфікувались у країнах Кавказького регіону та Середземномор’я при вживанні продуктів переробки молока домашнього виготовлення та місцевих страв з м’яса.

Головне джерело інфекції — велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Інколи бруцели можуть уражати собак і кішок. Хвороба у тварин часто має прихований перебіг.

Інкубаційний період – від 1-го тижня до 2-х місяців, захворювання  починається з підвищення температури тіла до високих цифр, супроводжується ознобом, пітливістю, збільшенням печінки й селезінки, лімфовузлів, з’являються вогнищеві ураження суглобів, статевих залоз, неврити тощо.

Зараження людини найчастіше відбувається при вживанні в їжу заражених продуктів – сирого молока, сиру, виготовленого з непастеризованого молока, недостатньо провареного і прожареного м’яса, а також при безпосередньому контакті з тваринами: обробка шкур і вовни, догляд за хворими тваринами. Ще один механізм зараження – вдихання пилу у приміщеннях фермерських господарств.

Хвора людина для оточуючих безпечна.

Поради з профілактики інфікування бруцельозом:

  • не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках, споживайте продукти лише відомого походження;

  • не вживайте сире молоко та молокопродукти, м’ясо без термічної обробки;

  • під час перебування за кордоном не куштуйте місцеві м’ясні страви з ознаками недостатньої термічної обробки, м’які сири  непромислового виготовлення.

Бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь