Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

День пам'яті Героїв Крут

Дата: 29.01.2024 09:13
Кількість переглядів: 38

Фото без опису

Вони боролися, щоб ми перемогли!

 

 

29 січня в Україні відзначають річницю бою під Крутами, який для Українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність, прикладом для сучасних захисників України, як успішно боротися проти численного ворога.

 

Тоді, 106 років тому, українські військові та добровольці зупинили на кілька днів наступ більшовиків на Київ. Саме в цей день 1918 року кілька сотень молодих студентів, гімназистів та військових, в нерівних умовах бою, показали справжню відданість своєму народу.

 

Загалом, за різними підрахунками, сили оборонців Крут 29 січня 1918 року налічували до 520 українських воякiв і юнакiв та студентiв, якi мали на озброєнні до 16 кулеметів та одну гармату на залiзничнiй платформi. Вони вели бій за станцію з добре озброєними й оснащеними артилерією більшовицькими військами під проводом есера Михайла Муравйова загальною чисельністю до 4800 осіб, в їх числі 400 балтійських матросів.

Бій під Крутами був успішним для оборонців української державності — наказ командування було виконано, стрімкий наступ ворога було зупинено і здійснено організований відступ, під час якого українські війська руйнували за собою колії та мости. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Агресор мусив підтягнути нові сили, відремонтувати підірвані й поруйновані мости та залізничні колії, і лише після цього продовжувати свій наступ на Київ, не так залізничним шляхом, як на реквізованих селянських возах, запряжених кіньми, по розмоклій дорозі. Ця затримка ворога дала змогу українській делегації укласти Берестейський мирний договір, який врятував молоду українську державність і став підставою для надання країнами Четвертого союзу військової допомоги Україні у відбитті російської агресії. 

 

Крути – символ боротьби за незалежність України у ХХ і ХХІ століттях. Подвиг крутянців, як і всіх Героїв визвольних змагань, став прикладом для захисників України в сучасній російсько-українській війні. Прикметно, що сміливість і жертовність крутянців порівнюють зі сміливістю та витривалістю оборонців Донецького аеропорту в теперішній російсько-українській війні. Тому Героїв Крут у публіцистиці часто називають «першими кіборгами».

Попри те, що за 100 років не змінився ні ворог, ні його методи війни, ми маємо реальний шанс завершити цю боротьбу. Бо наше суспільство зробило свій вибір на користь вільного демократичного розвитку власної держави і готове цей вибір захищати.

Вже майже десять років, як і понад століття тому, українські захисники в запеклих боях боронять незалежність і суверенітет нашої держави, надаючи гідну відсіч російським загарбникам. І сьогодні в лавах ЗСУ виборюють Перемогу юнаки з гарячими серцями, міцними переконаннями, непохитною любов’ю до Батьківщини - гідні нащадки Героїв Крут.

Подвиг Героїв Крут завжди нагадуватиме нам про мужність і стійкість молодих українських воїнів, силу українського духу. І як би ворог не намагався нас зламати - йому це не вдасться, бо ми, українці, маємо і продовжуємо творити історію Незламності.

Ми цінуємо подвиг кожного і вшановуємо пам'ять героїв, які полягли під Крутами. Пам'ятаємо тих, хто віддав своє життя в боротьбі за незалежну Україну. Шануємо наших захисників, що сьогодні відстоюють національну державу. 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь