Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Сказ = смерть!

Дата: 12.03.2024 15:34
Кількість переглядів: 56

Фото без опису

СКАЗ - Гостре инфекційне зоонозне захворювання з раневим механізмом передачі інфекції, при якому уражується центральна нервова система та яке завжди закінчується смертю хворого. Кожні 9 хвилин у світі реєструється смерть людини від сказу.

 

В останнє десятиріччя в Україні зросла захворюваність людей на сказ.

Хто може стати джерелом сказу для людини ?

В Україні домашні тварини серед захворілих на сказ складають понад 60%. В дикій природі циркуляція вірусу підтримується популяцією лисиці рудої. У Харківській області серед тварин, які захворіли на сказ, домінують коти , які за законодавством України не підлягають обов’язковій імунізації проти сказу. Людей частіше кусають собаки, серед яких понад 30 % бродячі. Застерігайся безпритульних тварин, бо за ними неможливо встановити ветеринарне спостереження.

Пам’ятай!!! Немає укусу = немає сказу!

 

Що робити якщо укусила тварина?

 

Негайно промийте рану мильним розчином, при його відстуності — рясно проточною водою. Обробіть рану розчином йоду. Зверніться до найближчного медичного закладу.

 

  • Тварина, що нанесла укус, оглядається ветеринарним лікарем та за нею встановлюється десятиенне ветеринарне спостереження.

  • Якщо укусила дика або невідома тварина необхідно негайно звіернутись до лікаря та розпочати антирабічне лікування!!

 

Пам’ятай!!!

Віакцинація понад 70% собак розриває ланцюг передавання сказу. Сказу людини можна запобігти завдяки ретельному промивання рани та вакцинації.

Відповідальне володіння тваринами знижує ризик захворювання людей.

 

 

З початку року в Харківській області померли від сказу вже дві людини. Для порівняння: за попередні 10 років у Харківській області зареєстровано тільки 2 випадки сказу у людини.

В обох іипадках захворювання виникло після отримання пошкоджень пальців рук від котів. Але про медичну допомогу після нанесених травм люди не звертались, вважаючи їх незначними та не усвідомлюючи небезпеки. Що необхідно знати про сказ?

 

Сказ - хвороба невиліковна. Це захворювання завжди призводить до смерті!

Врятувати людину можливо лише шляхом своєчасного антирабічного лікування. Необхідність призначення такого лікування може визначити виключно лікар, оскільки навіть ослинення хворою твариною пошкодженої шкіри або слизових оболонок може призвести до розвитку у людини сказу.

 

Що робити, якщо вас укусила тварина?

При укусі домашньою чи дикою твариною будь-якої тяжкості та лоокалізації необхідно промити рану водою з милом, обробити край рани розчином йоду. Не зволікайте! Якомога швидше звертайтесь до лікаря. Антирабічна допомога надається безкоштовно в лікувальному закладі за місцем проживання.

40 щеплень у живіт” — фейк. Сьогодні курс вакцинації складається з 5 щеплень. Лікувальні заклади в достатній кількості забезпечені антирабічними препаратами.

 

Важливо! На території Харківської області наразі триває епізоотія (спалах) сказу серед диких, домашніх та свійських (сільськогосподарських) тварин. Це надзвичайно підвищує ризики зараження людини.

 

Ваше здоров’я та життя залежить від Ваших дій!!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь