Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вдома, на вулиці чи в авто — що робити при обстрілі, де б ви не були

Дата: 27.03.2024 16:48
Кількість переглядів: 25

Фото без опису

 

Обстріл може застати людину будь-де: у приміщенні, на вулиці чи в метро. Якщо під час обстрілу ви в приміщенні, обов’язково треба відійти якнайдалі від вікон та засклених предметів і триматися біля несних стін. Найкращим варіантом буде кімната взагалі без вікон.

 

Сядьте на підлогу біля стіни. При обстрілі варто бути якнайнижче для уникнення травмування уламками. Вікна можна закрити подушками чи важкими меблями.

Якщо ховаєтеся у льосі приватного будинку, залиште на видному місці великий плакат із написом, де конкретно під час обстрілу ви перебуваєте. Є небезпека того, що підвал при обстрілі може завалити. При першому ж натяку на обвалення встаньте у дверному отворі й упріться руками в косяки. Можна лягти поруч зі столом чи ліжком й прикрити голову руками.

Якщо ви перебуваєте в приміщенні на верхніх поверхах, необхідно вийти на сходову клітку і спуститися на кілька поверхів, щоб було простіше вийти на вулицю. Під час обстрілу чи бомбардування ніколи не користуйтеся ліфтом.  

Завчасно зберіть тривожну валізку та поставте її біля дверей. Туди треба покласти питну воду, їжу довгого зберігання (снеки, батончики тощо), ліхтарики, зарядні пристрої, документи, необхідні ліки, ключі від квартири та машини.

Щоб зайняти та заспокоїти дітей візьміть іграшки та книжки. 

Найбезпечнішим місцем є бомбосховища, бо вони розраховані на надзвичайні випадки та обладнані вентиляцією, мають міцне перекриття та кілька виходів, на відміну від льохів.

Укриттям можуть стати метро, підземні переходи, траншеї, оглядові ями в гаражах або на СТО, але тільки ті, які мають доступ до повітря.

Якщо обстріл застав вас у наземному транспорті, негайно зупиніть його (або вимагайте цього від водія), відбігайте від дороги в протилежному напрямку від багатоповерхівок та промислових об’єктів. Якщо не встигли добігти до бомбосховища, а обстріл розпочався — негайно лягайте на землю. За будь який виступ, у невелике заглиблення. Підійдуть, наприклад, міцні бетонні конструкції, широкі труби водостоку, канави. Небезпечні місця — під’їзди, багатоповерхові будинки, захаращені підвали. Вони можуть обвалитися під час бомбардування. Також не ховайтеся під автомобілями, автобусами, під стінами магазинів та офісів. Вибухова хвиля виб’є скло і воно летітиме зверху. Контейнери, ящики, будматеріали можуть спалахувати, тому не стійте поруч з ними.
      Щоб уберегтися від баротравми (травми від надлишкового тиску) лежати треба в позі ембріону та ногами у бік стрілянини, закрити вуха та відкрити рот. Підніматися можна не раніше ніж за п’ять хвилин після того як вщухне стрілянина.

Що робити якщо почули сирену - знак  “Увага всім”:

1.Кожному негайно слідувати до найближчого укриття. Для цього завчасно дізнайтеся про місце розміщення укриттів біля вашого будинку чи місця роботи. Вони ззовні позначені маркуванням з показчиками руху;

2.Якщо не встигли добігти до укриття, негайно перейдіть у приміщення без вікон, скористайтеся правилом «двох стін»;

3.Далі увімкнути радіо чи телебачення, аби прослухати термінові новини про можливу надзвичайну ситуацію (інформацію повинні надати впродовж 5 хвилин після початку виття сирен)

4.Прослухати звернення до населення та виконати озвучені рекомендації

5.При змозі сповістити про почуте рідних, сусідів, знайомих та при можливості їм допомогти.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь