Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи має право платник податку, який навчається на військовій кафедрінавчального закладу, на податкову знижку у зменшення оподатковуваного доходу насуму витрат, понесених ним на користь закладу освіти за навчання на військовійкафедрі?

Дата: 02.02.2022 13:46
Кількість переглядів: 238

Головне управління ДПС у Харківській області повідомляє, що право платника податку на податкову знижку, підстави для її нарахування, перелік витрат, дозволених до включення до податкової знижки, обмеження права на її нарахування визначені ст. 166 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ).

Законом України від 03 липня 2018 року № 2477-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України» внесені зміни, зокрема,до п.п. 166.3.3 п. 166.3 ст. 166 ПКУ, згідно з якими платник податку має правовключити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу платникаподатку за наслідками звітного податкового року, визначеного з урахуваннямположень п. 164.6 ст. 164 ПКУ, фактично здійснені ним протягом звітногоподаткового року витрати у вигляді суми коштів, сплачених платником податку накористь вітчизняних закладів дошкільної, позашкільної, загальної середньої,професійної (професійно-технічної) та вищої освіти для компенсації вартостіздобуття відповідної освіти таким платником податку та/або членом його сім’їпершого ступеня споріднення та/або особи, над якою встановлено опіку чипіклування, або яку влаштовано до прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейноготипу, якщо такого платника податку призначено відповідно опікуном,піклувальником, прийомним батьком, прийомною матір’ю, батьком-вихователем,матір’ю-вихователькою.

Доподаткової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податковогороку платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними тарозрахунковими документами, зокрема, квитанціями, фіскальними або товарнимичеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів(робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця(отримувача)), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов’язковоповинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплатиза такі товари (роботи, послуги) (п.п. 166.2.1 п. 166.2 ст. 166 ПКУ).

Статтею 21 Закону України від 05 вересня 2017 року № 2145-VІІІ «Про освіту» іззмінами та доповненнями (далі – Закон № 2145) визначено, що військова освіта –це спеціалізована освіта, яка передбачає засвоєння освітньої програми звійськової підготовки з метою набуття комплексу професійних компетентностей,формування та розвитку індивідуальних здібностей особи і поглибленогооволодіння військовою спеціалізацією та здобувається одночасно з середньою,професійною (професійно-технічною),фаховою передвищою чи вищою освітою.

Згідно з ст. 33 Закону України від 01 липня 2014 року № 1556-VІІ «Про вищу освіту»із змінами та доповненнями однією з складових структури вищої освіти є кафедравійськової підготовки, яка проводить підготовку курсантів (слухачів, студентів)для подальшої служби на посадах сержантського, старшинського, офіцерського абоначальницького складу у військових формуваннях.

Пунктом4 Порядку проведення військової підготовки громадян України за програмоюпідготовки офіцерів запасу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів Українивід 01 лютого 2012 року № 48 із змінами та доповненнями передбачено, щовійськова підготовка проводиться, зокрема, для надання фізичним особам платнихпослуг у галузі вищої освіти, пов’язаних з військовою підготовкою, длязабезпечення реалізації права таких осіб на рівні можливості у виборі професіїшляхом здобуття додаткових знань, умінь і навичок, необхідних для майбутньоїпрофесійної діяльності.

Прицьому розмір та умови оплати за навчання, підготовку, перепідготовку,підвищення кваліфікації, за надання додаткових освітніх послуг встановлюютьсядоговором. Договір укладається між закладом освіти і здобувачем освіти (йогозаконними представниками) та/або юридичною чи фізичною особою, яка здійснюєоплату (частина шоста ст. 79 Закону № 2145).

Враховуючивикладене, платник податку, який навчається на військовій кафедрі навчальногозакладу, є здобувачем професійної військової освіти, тому має право наподаткову знижку у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітногоподаткового року на суму витрат, понесених ним на користь закладу освіти занавчання на військовій кафедрі.

Підставидля нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаютьсяплатником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи,яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (п.п.166.1.2 п. 166.1 ст. 166 ПКУ).

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь