Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА СКАЗ!!! ЩО ВАРТО ЗНАТИ І ЯК УБЕРЕГТИСЯ

Дата: 14.09.2023 09:01
Кількість переглядів: 154

Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що на території Балаклійської, Донецької та Савинської громад Ізюмського району спостерігається зростання випадків укусів нанесених тваринами. Так, станом на 13 вересня 2023 року з приводу ушкоджень, нанесених тваринами, у лікувальні заклади звернулось 113 мешканців вищезазначених громад Ізюмського району. Серед постраждалих через покуси, отримали ушкодження від тварин, що мають власників, 79 осіб (70%), від бездомних тварин - 31 особа (27 %), від покусів дикими тваринами (лисиця) – 3 особи (3%).

За поточний рік в Балаклійській та Савинській територіальних громадах зареєстровано 6 випадків сказу тварин: у 5 котів та 1 собаки (с. Калинівка (с. Червоний Яр), с. Завгороднє, с. Слабунівка, с. Вовчий Яр, с. Асіївка, с. Петрівське).

Викликає занепокоєння дуже високий відсоток нещеплених  тварин, які нанесли ушкодження людям, серед тих, що мають власників.  Слід зауважити, що щеплення проти сказу домашнього улюбленця – необхідна складова турботи про нього та оточуючих.      

СКАЗ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується стрімким ураженням нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча!

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через:

  • укус;
  • подряпину та мікроушкодження шкіри;
  • потрапляння зараженої слини на слизові оболонки.

      У контактний спосіб людей найчастіше інфікують коти й собаки — з-поміж свійської фауни, а в дикій природі — лисиці та вовки.

Якщо Вас укусила чи ослинила безпритульна або дика тварина, негайно зверніться до лікаря! Зволікання може коштувати життя!

На сьогодні єдиним та надійним засобом попередження розвитку захворювання є своєчасне отримання щеплень проти сказу. Питання призначення антирабічного лікування вирішується тільки кваліфікованим лікарем. Курс щеплень треба розпочати якомога раніше та виконувати умови – не переривати самостійно, додержуватись схеми щеплень.

Стережіться безпритульних, а тим більше диких тварин, які не бояться самі до вас підійти!

Слід завжди пам’ятати про власну безпеку – триматись як надалі від тварин, які проявляють агресивну поведінку, годувати, знаходячись на відстані, не втручатись у бійки між тваринами.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь