Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

УВАГА СКАЗ!

Дата: 23.11.2023 08:59
Кількість переглядів: 94

Фото без опису

 

Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що на території Балаклійської, Донецької та Савинської громад Ізюмського району спостерігається зростання випадків серед населення, ушкоджень нанесених тваринами з встановленим діагнозом СКАЗ. Так, станом на 20 листопада 2023 року зареєстровано 16 випадків сказу серед тварин. Так по Балаклійській ОТГ: с. Асіївка – 1 (кіт), с. Борщівка – 3 випадки серед великої рогатої худоби (далі ВРХ), с. Бригадирівка – 1 (кішка), с. Вітрівка – 1 (собака), с. Волохів Яр – 1 (кіт), с. Калинівка – 1 (собака), с. Завгороднєє -1 (кіт), с. Петрівське -1 (кіт), с. Серпухівка – 1 (кіт). По Савинській ОТГ: с. Слабунівка - 1 кіт, с. Новоселівка – 1 лисиця, с. Веселе – 1 ВРХ. По Донецькій ОТГ: сел. Андріївка – 2 (собаки).

Всього з початку року за антирабічною допомогою звернулось 171 особа, з них 32 – постраждалих від тварин з лабораторно підтвердженим діагнозом «СКАЗ», від тварин, які мають власників - 95 осіб, укушених бродячими тваринами – 44.

Викликає занепокоєння дуже високий відсоток нещеплених тварин (79%), які нанесли ушкодження людям, серед тих, що мають власників. Слід зауважити, що щеплення проти сказу домашнього улюбленця – необхідна складова турботи про нього та оточуючих.

СКАЗ – це гостре інфекційне захворювання тварин і людей, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується стрімким ураженням нервової системи. У разі зволікання з наданням кваліфікованої медичної допомоги смерть неминуча!

Людина може заразитися сказом від інфікованої тварини через укус або потрапляння зараженої слини тварин на подряпину та мікро-ушкодження шкіри або на слизові оболонки людини.

Симптоми сказу у людини: інкубаційний період сказу, як правило, триває 1–3 місяці, але може варіюватися від одного тижня до року. Як розвивається захворювання? Вірус через пошкоджену шкіру потрапляє до нервових закінчень. По них, розмножуючись, він поступово рухається у напрямку до головного мозку. Одночасно з цим вірус опускається вниз. Так відбувається ураження всього організму. Початкові симптоми сказу — неприємні відчуття та гіперемія в області рани (поколювання, пощипування чи печіння у місці пошкодження), зниження апетиту і схуднення, порушення сну та нічні кошмари, розвиток апатії, підвищення температури тіла та біль, а також незвичні або незрозумілі відчуття. Поступово наростає пульс, підвищується артеріальний тиск і виникає відчуття занепокоєння. Настає стадія збудження, для якої характерне підвищення чутливості до зовнішніх подразників (світло, запах, дотик, звук) і страх води, хвора людина не може себе контролювати. Вона стає агресивною, рве на собі одяг, кидається на людей, кричить не своїм голосом. Напад супроводжується агресивними галюцинаціями. Після чого настає стадія паралічів, хворий заспокоюється, і настає повна нерухомість. Людина не реагує на світло та інші подразники. Страх води зникає. У хворого припиняються судоми, різко підвищується температура, артеріальний тиск падає. Наростає частота серцевих скорочень. На тлі ураження дихального центру настає смерть.


 

Симптоми сказу у тварин залежать від стадії захворювання.

Початкова стадія (триває до п’яти днів): наявні сліди від укусів, гризуть місце укусу, ласкаві, примхливі, насторожені одночасно, слабкий апетит, їдять неїстівне, слинотеча, блювота.

Збуджена стадія (2–3 дні): агресивні, збуджені, нападають, намагаються утекти, гризуть землю, їдять неїстівне, конвульсії, блювота, параліч, косоокість.

Паралітична стадія (2–4 дні): виснаження, повний параліч, смерть.

 

Лікування від сказу не існує. На сьогодні єдиним та надійним засобом попередження розвитку захворювання є своєчасне отримання щеплень проти сказу. Питання призначення антирабічного лікування вирішується тільки кваліфікованим лікарем. Курс щеплень треба розпочати якомога раніше та виконувати умови – не переривати самостійно, додержуватись схеми щеплень. Після появи симптомів захворювання практично завжди закінчується летально.

 

Для профілактики сказу необхідно:

  • регулярно вакцинувати свійських тварин;

  • уникати контактів із потенційно небезпечними тваринами.

 

Якщо вас укусила тварина, негайно промийте рану водою з милом під струменем води, обробіть 70%-м спиртом або 5% йодним розчином та НЕГАЙНО зверніться до лікаря! Лише своєчасне звернення до лікаря та проведений курс вакцинації допоможе вам врятувати своє життя!

 

Нагадуємо, що мешканцям Балаклійської, Донецької та Савинської ОТГ безкоштовну антирабічну допомогу надає КНП БМР ХО «Балаклійська клінічна багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування», яка знаходиться за адресою: м. Балаклія, вул. Партизанська, 25


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь