Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ЛЕПТОСПІРОЗ

Дата: 24.11.2023 10:58
Кількість переглядів: 113

Фото без опису

 

Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» повідомляє, що у 2023 році серед мешканців Балаклійської ОТГ зафіксовано 1 випадок захворювання на лептоспіроз. На відміну від інших особливо небезпечних природно-вогнищевих захворювань, лептоспіроз майже щороку реєструють на всіх адміністративних територіях України. Серйозні спалахи цієї хвороби відбуваються після повеней.

Лептоспіроз — небезпечна зоонозна (спільна для тварин та людей) інфекційна хвороба, яку спричиняють бактерії роду Leptospira.

У людини, яка перехворіла лептоспірозом, формується стійкий, але не специфічний імунітет. Це означає, що високою є ймовірність повторного зараження, проте вже лептоспірами іншого підвиду з іншою антигенною структурою.

Резервуаром лептоспір є інфіковані тварини (хворі та носії збудника) — переважно дрібні ссавці (мишовидні та водоплавні гризуни), комахоїдні, сільськогосподарські тварини, собаки, промислові тварини (лисиці тощо). Від людини до людини захворювання не передається.

Збудник потрапляє у воду із сечею інфікованих тварин, найчастіше — дрібних ссавців (гризунів). Захворіти на лептоспіроз можна внаслідок купання, ловлі риби у заражених водоймах, її обробки, косіння на зволожених територіях, догляду за хворими та інфікованими тваринами тощо. У тіло людини збудник потрапляє крізь тріщини, порізи та інші рани на шкірі чи слизових оболонках (очі, ніс, рот). Але зараження може відбуватися і через харчові продукти та навколишні предмети, забруднені сечею хворих тварин. 

В Україні захворюваність на лептоспіроз сезонна і зростає навесні та влітку, коли люди більше часу проводять біля водойм.

Людина може захворіти у період від двох днів до чотирьох тижнів після зараження. Лептоспіроз має тяжкий перебіг (до 70% серед госпіталізованих) і високу летальність (до 20% у разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу). Симптоми варіюються від легких (головний біль, гарячка, біль у м’язах, почервоніння очей, діарея, висипання) до серйозних (ураження нирок, печінки, менінгіт).

Лептоспіроз буває складно діагностувати, адже симптоми схожі на прояви інших захворювань — наприклад, можуть нагадувати грип, характерніший восени і взимку. До того ж, інколи недуга може мати безсимптомний перебіг.

Якщо у вас є ознаки захворювання і ви нещодавно контактували із хворими тваринами, потенційно зараженою водою, — негайно зверніться до лікаря, це допоможе вам врятувати своє життя!

Фото без описуЯк уникнути лептоспірозу:

Фото без опису уникайте потенційно заражених водойм та риболовлі у них;

Фото без опису вакцинуйте домашніх та сільськогосподарських тварин проти лептоспірозу;

Фото без опису уникайте контактів із хворими та інфікованими тваринами;

Фото без описузнищуйте гризунів у особистих помешканнях.

 

Без лікування можливі ураження нирок, печінки, менінгіт (запалення оболонок головного і спинного мозку) та смерть хворого.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь