Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТУЛЯРЕМІЯ – МОЛОДША СЕСТРА ЧУМИ

Дата: 22.12.2023 11:05
Кількість переглядів: 190

Фото без опису

Під час війни зростає ризик виникнення спалахів особливо небезпечних інфекцій, до яких відноситься і туляремія. Востаннє в Україні спалах цього захворювання реєструвався взимку 1997-1998 років в Одеській та Миколаївській областях, коли захворіло близько 150 осіб. У поточному році зареєстровано 1 випадок захворювання в Миколаївській області. У Харківській області активні природні осередки туляремії знаходяться у лісостеповій та степовій зонах всіх районів, крім Богодухівського. Більшість осередків знаходяться у поймі річки Сіверський Донець та її притоки.

Джерелом інфекції для людей є хворі гризуни, серед яких найбільш сприйнятливі до збудника зайці та нориці. Серед гризунів циркуляція інфекції підтримується кліщами, які також можуть бути джерелом і для людини. Восени  у зв’язку з міграцією дрібних ссавців з природних стацій у населені пункти підвищується загроза інфікування людей.

Збудник туляремії у зовнішньому середовищі зберігається тривалий час: у воді –  до 3-х місяців, у зерні, соломі, замороженому м’ясі – трохи більше 100 днів.

Інкубаційний період складає до 30 днів, в середньому – 3-7 днів. В залежності від шляху інфікування (повітряно-пиловий, харчовий, контактний, трансмісивний через укус кліща) уражуються різні органи та виникають різноманітні форми захворювання. Для ураження дихальної системи достатньо 5-10 бактерій. Загальною ознакою є підвищення температури тіла до 38-39°С, сильний головний біль, слабкість, болісне збільшення лімфатичних вузлів поблизу того місця, де збудник проник в організм людини, а також ангіни, пневмонії.

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись наступних правил:

  • захищати харчові продукти від потрапляння на них виділень гризунів, не вживати зіпсовані продукти; своєчасно проводити дератизацію приміщень;

  • зняття шкур з тушок зайців та інших тварин проводити у гумових рукавичках, не зберігати тушки поряд з іншими продуктами, м’ясо тривалий час тушкувати.

  • не вживати воду із забруднених джерел та колодязів;

  • роботи по переміщенню сіна, соломи, сортуванню коренеплодів проводити в респіраторах.

Турбота про своє здоров’я  та оточуючих  це Ваш вклад у перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь