Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ТУЛЯРЕМІЯ – МОЛОДША СЕСТРА ЧУМИ

Дата: 22.12.2023 11:05
Кількість переглядів: 69

Фото без опису

Під час війни зростає ризик виникнення спалахів особливо небезпечних інфекцій, до яких відноситься і туляремія. Востаннє в Україні спалах цього захворювання реєструвався взимку 1997-1998 років в Одеській та Миколаївській областях, коли захворіло близько 150 осіб. У поточному році зареєстровано 1 випадок захворювання в Миколаївській області. У Харківській області активні природні осередки туляремії знаходяться у лісостеповій та степовій зонах всіх районів, крім Богодухівського. Більшість осередків знаходяться у поймі річки Сіверський Донець та її притоки.

Джерелом інфекції для людей є хворі гризуни, серед яких найбільш сприйнятливі до збудника зайці та нориці. Серед гризунів циркуляція інфекції підтримується кліщами, які також можуть бути джерелом і для людини. Восени  у зв’язку з міграцією дрібних ссавців з природних стацій у населені пункти підвищується загроза інфікування людей.

Збудник туляремії у зовнішньому середовищі зберігається тривалий час: у воді –  до 3-х місяців, у зерні, соломі, замороженому м’ясі – трохи більше 100 днів.

Інкубаційний період складає до 30 днів, в середньому – 3-7 днів. В залежності від шляху інфікування (повітряно-пиловий, харчовий, контактний, трансмісивний через укус кліща) уражуються різні органи та виникають різноманітні форми захворювання. Для ураження дихальної системи достатньо 5-10 бактерій. Загальною ознакою є підвищення температури тіла до 38-39°С, сильний головний біль, слабкість, болісне збільшення лімфатичних вузлів поблизу того місця, де збудник проник в організм людини, а також ангіни, пневмонії.

Щоб уникнути захворювання необхідно дотримуватись наступних правил:

  • захищати харчові продукти від потрапляння на них виділень гризунів, не вживати зіпсовані продукти; своєчасно проводити дератизацію приміщень;

  • зняття шкур з тушок зайців та інших тварин проводити у гумових рукавичках, не зберігати тушки поряд з іншими продуктами, м’ясо тривалий час тушкувати.

  • не вживати воду із забруднених джерел та колодязів;

  • роботи по переміщенню сіна, соломи, сортуванню коренеплодів проводити в респіраторах.

Турбота про своє здоров’я  та оточуючих  це Ваш вклад у перемогу!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь