Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Що таке бруцельоз і як його не з’їсти

Дата: 17.01.2024 16:39
Кількість переглядів: 86

Фото без опису

 

Бруцельоз – особливо небезпечна інфекція, що передається від хворих тварин людині, з переважним ураженням опорно-рухового апарату, нервової та статевої систем організму. Особливо небезпечне захворювання для вагітних жінок – часто відбуваються викидні, мертвонародження, передчасні пологи.

Для розвитку хвороби достатньо попадання в організм 10 бактерій.

За даними ВООЗ, у світі щорічно реєструється біля 500 тисяч нових випадків бруцельозу серед людей, з яких 2–4% помирає. Бруцельоз характеризується частим розвитком хронічних рецидивних форм (до 80%), в більшості випадків – інвалідизації працездатного населення у віці від 20 до 50 років.

В Україні у 2023 році зареєстровано 2 випадки захворювання в Миколаївській області. В Харківській області за останнє десятиріччя реєструвалися завізні випадки хвороби, захворілі інфікувались у країнах Кавказького регіону та Середземномор’я при вживанні продуктів переробки молока домашнього виготовлення та місцевих страв з м’яса.

Головне джерело інфекції — велика і дрібна рогата худоба, а також свині. Інколи бруцели можуть уражати собак і кішок. Хвороба у тварин часто має прихований перебіг.

Інкубаційний період – від 1-го тижня до 2-х місяців, захворювання  починається з підвищення температури тіла до високих цифр, супроводжується ознобом, пітливістю, збільшенням печінки й селезінки, лімфовузлів, з’являються вогнищеві ураження суглобів, статевих залоз, неврити тощо.

Зараження людини найчастіше відбувається при вживанні в їжу заражених продуктів – сирого молока, сиру, виготовленого з непастеризованого молока, недостатньо провареного і прожареного м’яса, а також при безпосередньому контакті з тваринами: обробка шкур і вовни, догляд за хворими тваринами. Ще один механізм зараження – вдихання пилу у приміщеннях фермерських господарств.

Хвора людина для оточуючих безпечна.

Поради з профілактики інфікування бруцельозом:

  • не купуйте молочні та м’ясні продукти на стихійних ринках, споживайте продукти лише відомого походження;

  • не вживайте сире молоко та молокопродукти, м’ясо без термічної обробки;

  • під час перебування за кордоном не куштуйте місцеві м’ясні страви з ознаками недостатньої термічної обробки, м’які сири  непромислового виготовлення.

Бережіть себе і своїх близьких!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь