Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Небажані сусіди

Дата: 29.01.2024 13:12
Кількість переглядів: 33

Фото без опису

 

Воші, як і росіяни, заповзають на чужу територію та кажуть, що це їх право живитися кров’ю господаря. Вошивість, або педикульоз – це паразитування вошей на тілі людини.

Під час війни через знищення соціальних та медичних інфраструктур, перебування великої кількості людей одночасно у сховищах, тимчасових прихистках, відсутності доступу до базових умов гігієни є ризик поширення завошивленості.

Небезпека полягає в тому, що воші є переносниками особливо небезпечних інфекційних хвороб: висипного та поворотного тифу, волинської лихоманки. Воші також можуть викликати у людей генералізовані алергічні реакції з підвищенням температури тіла, головним болем і нудотою.

Відомо три види вошей – головна, платтяна і лобкова. Платтяні воші  найкрупніші від усіх інших. Живуть вони до 46 діб, без «хазяїна» – до 7-10. Головні воші найбільш поширені, паразитують на волосяній частині голови, а також у бороді і бровах. Тривалість життя складає 27-38 днів. Максимальна кількість головних
вошей в однієї особи може сягати 200 штук. Доросла особина може обійтися без харчування добу.

Лобкові воші – найменші за розміром, вони мають плоску форму, що нагадує краба, тому її називають площицею. Живуть на тілі людини, глибоко впиваючись у шкіру, й тут же відкладають яйця. Живуть до 17 днів. Без харчування можуть прожити кілька місяців.

Якщо температура тіла людини вище +37 0 С, то воші переповзають з хворої людини на здорову.
До основних заходів профілактики педикульозу відносяться:

  •  дотримання особистої гігієни у побуті;
  •  регулярне прибирання оселі, зміна постільної білизни не рідше одного разу на тиждень з подальшим її пранням і прасуванням;
  •  дотримання санітарно-гігієнічного режиму в місцях перебування людей (заклади охорони здоров’я, соціальної допомоги, тимчасові притулки тощо).

Якщо все ж таки виникла проблема, рекомендуємо  використовувати хімічні засоби –  педикулоциди (емульсії, шампуні, креми), які можна придбати в аптечній мережі. Доцільно обробити голову всім членам родини з профілактичною метою. Також слід звільнити волосся від гнид. Перед вичісуванням змочіть волосся 5-10% розчином оцту, дайте йому висохнути без допомоги рушника і фену (за цей час оболонка гнид звільниться від клейових речовин). Після обробки проведіть заміну постільної білизни, рушників, виперіть одяг. Предмети особистої гігієни обробіть спиртом або одним із спеціальних препаратів. Проведіть в будинку генеральне прибирання, щоб виключити ймовірність збереження паразитів в межах оселі. Слід пам’ятати, що дітей до 5 років, вагітних, жінок-годувальниць, осіб з шкірними захворюваннями, ранами, алергіків обробляють лише механічним шляхом.

Пам’ятайте! У разі виявлення педикульозу не потрібно розраховувати на те, що паразити, як і російські загарбники, зникнуть самі. З часом їх кількість тільки збільшиться і вивести їх буде ще складніше.

Балаклійське відділення Ізюмської філії ДУ «Харківський обласний центр
контролю та профілактики хвороб МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь