Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно кліщі!

Дата: 05.04.2024 13:14
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

У весняно-літній період кліщ найбільш небезпечний, в серпні ризик зараження різко знижується, а у вересні-жовтні практично сходить нанівець.

Де живуть кліщі? 
Активні кліщі вранці та ввечері, надають перевагу затіненим вологим місцям із густим підліском. На світлих місцях їх зазвичай не буває. Люблять перебувати поблизу стежок, якими ходять тварини, пасеться худоба, а також різні вирубки та глухі місця. У спеку чи дощ кліщі ховаються та не нападають.

            Не забувайте про те, що вони повзуть знизу вгору. Помилкова думка, що кліщі нападають з дерев або високих кущів. Вони підстерігають свою «здобич» серед рослинності нижнього ярусу лісу (зазвичай висотою не більше 1 м).         Кліщі очікують жертву, після чого стрибають на одяг і перебираються по ньому, міцно чіпляючись своїми лапками, поки не знайдуть відкриту ділянку тіла, куди і впиваються. Найчастіше вони обирають затишні зони - пахвові ямки, зону під колінами, між лопаток, за вухами й пахову область.

Чим небезпечні кліщі?
    • Кліщ може паразитувати на тілі людини до десяти діб.
Протягом цього періоду він розбухає, досягаючи розмірів 10 мм в діаметрі, і відкладає 1000-2000 яєць. Якщо у людини міцне здоров'я, то його організм може самостійно подолати інфекцію, придушивши її в місці укусу. Але так, на жаль, буває нечасто. Тому важливо, щоб постраждалі вчасно зверталися за допомогою.
    • Укус кліща практично невідчутний.
У момент укусу він випускає слину, яка містить природний анестетик, що знеболює те місце, тому людина не помічає будь-які його ознаки. Наситившись кров'ю, кліщ може відвалитися, залишивши після себе на шкірі пляму червоного кольору з видимим отвором. Або ж, збільшитися в розмірах і його легко помітити.
    • Кліщ переносить небезпечні захворювання.
Найбільша небезпека кліщів полягає в ризику ураження людини такими захворюваннями, як кліщовий енцефаліт або хвороба Лайма.
Симптоми хвороби Лайма та кліщового енцефаліту
Хвороба Лайма, або кліщовий бореліоз - це захворювання, викликане бактеріями бореліями, які потрапляють в організм людини від інфікованого паразита. 

Перші симптоми проявляються через 2-30 днів, в середньому через два тижні.
    • На шкірі, в місці присмоктування кліща, утворюється червона пляма з блідим центром, що нагадує кільце, яке протягом декількох днів продовжує збільшуватися.
    • З'являється загальне нездужання, головний, м'язовий і біль в суглобах, підвищується температура тіла.
    • Без лікування хвороби через 1-1,5 міс. розвиваються ознаки ураження нервової системи, серця, суглобів.

Фото без опису

Кліщовий енцефаліт - вірусна інфекція, що передається під час укусу кліща. Інфекція вражає центральну й периферичну нервову системи, що веде до паралічу, а в особливо складних випадках, навіть до летальності.

Симптоми захворювання з'являються через один-два тижні після присмоктування кліща, іноді через 30 днів і більше.

Першими ознаками кліщового енцефаліту можуть бути:
    • озноб, підвищення температури тіла до 38-40 ° C;
    • хворобливість у м'язах шиї, спини, попереку, болі в очних яблуках, що посилюються при яскравому світлі;
    • нездужання, головний біль, нудота й блювота, стомлюваність, порушення сну;
    • рідше відзначаються шлунково-кишкові розлади (рідкий стул або запор);
    • нерідко в місці присмоктування кліщів з'являються різного розміру еритеми (почервоніння шкіри, викликані розширенням капілярів);
    • при важких формах розвивається порушення свідомості аж до коми, судоми, парези та паралічі.


Що робити, якщо ви виявили кліща на тілі людини?
Ні в якому разі не можна паразита здирати, виколупувати або викручувати, оскільки ви можете його пошкодити. При неправильному витяганні комахи, в рані, де він перебував, можуть залишитися його хоботок, тулуб або лапки, що призведе до подальших ускладнень.
Існує поширена помилкова думка про те, що потрібно капнути олією на кліща й чекати поки він сам виповзе або задихнеться. Але цього не станеться, ви тільки втратите час.
Після виявлення відразу ж вирушайте в найближчий медичний заклад, де вам нададуть кваліфіковану допомогу по вилученню паразита. Тільки лікар-хірург, травматолог або медсестра можуть усього за кілька хвилин провести процедуру правильно. Це найдієвіший метод позбутися кліща без неприємних наслідків.
Намагайтеся не пошкодити й зберегти витягнутого кліща, оскільки комаху потрібно відвезти на лабораторне дослідження для встановлення, чи є він переносником захворювань.

В наступні кілька тижнів з моменту укусу кліща простежити за змінами загального стану здоров'я. У разі, якщо симптоми хвороби почнуть проявлятися, потрібно негайно звернутися за допомогою до фахівців.
Саме почервоніння є найточнішою ознакою розвитку хвороби Лайма. Але не потрібно відразу ж панікувати. Так може проявлятися й алергічна реакція на укус. На повне зникнення почервоніння необхідно 1-2 діб після вилучення комахи. Чим менше паразит знаходився на тілі, тим менше почервоніння.

Як уникнути присмоктування кліща?
Щоб знизити можливі ризики, перед прогулянками в лісі або парку необхідно вибирати відповідний гардероб. Одяг повинен максимально закривати шкіру, краще щоб це були штани й куртки світлих відтінків з гладких тканин, на яких буде добре видно комах, а взуття - повністю закривати тил стопи й щиколотки. Крім того, потрібно обробляти відкриті зони тіла та одяг спеціальними засобами захисту - репелентами й акарицидними препаратами, які відлякують кліщів. Під час прогулянок уникати заростей і торішньої трави.
Після повернення додому, потрібно уважно оглянути своє тіло, одяг, взуття, сумку й домашніх тварин, яких брали з собою. Особливо ретельно слід переглянути шви, складчасті ділянки й кишені. Правильним буде випрати речі при температурі не менше 60 градусів, а не класти відразу на звичні місця.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь