Савинська громада
Харківська область, Ізюмський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Обережно, КІР!

Дата: 21.05.2024 14:48
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

 

Кір – це гостре інфекційне вірусне захворювання з дуже високим індексом контагіозності (заразності), який наближається до 100%. Вірус кору передається повітряно-краплинним шляхом. Джерелом інфекції є хвора людина.

Кір прийнято вважати дитячою інфекцією. Але захворіти можуть люди будь-якого віку. У дорослих хвороба протікає важче та зазвичай має три стадії клінічних проявів.

1. Катаральний період: починається раптово із підвищення температури до 40ºС, головного болю, загальної слабкості, нежиті та сухого кашлю. Пізніше виникають кон'юнктивіт та світлобоязнь. На слизовій оболонці щік з'являються характерні білі плями з оточенням червоною облямівкою, відомі як плями Філатова-Коплика. Це рання ознака кору.

2. Період висипання, який характеризується появою плямисто-папульозної висипки, що схильна до злиття. Елементи висипки з'являються на волосистій частині голови та за вухами, потім поширюються на обличчя, шию та груди, поступово покриваючи все тіло. Хворий на кір заразний за 3-4 дні до появи висипки та в перші 4 дні висипання.

3. Період реконвалесценції (період пігментації), настає через 3-4 дні після початку висипу та супроводжується поступовим покращенням загального стану.

Захворювання небезпечне ускладненнями, такими як отит, ларингіт, трахеїт, енцефаліт, менінгіт, менінгоенцефаліт, поліневрит, пневмонія.

Ліків від кору не існує. Хворому проводиться лише симптоматична та підтримуюча терапія.

Надійним та ефективним засобом профілактики кору являється вакцинація. Відповідно до національного календаря профілактичних щеплень дітям щеплення проти кору проводяться у віці 12 місяців та в 6 років вакциною проти кору, паротиту і краснухи (КПК). Дітям, що не були вакциновані за віком, щеплення починають робити у будь-якому віці до 17 років 11 місяців 29 днів. Дитина має отримати дві дози з інтервалом 28 днів. Дорослим за відсутності протипоказань, що наведені в інструкції із застосування вакцини, роблять щеплення без обмежень за віком, якщо вони не хворіли на кір, паротит, краснуху або не мають зазначеного в медичній документації підтвердження введення двох доз вакцини КПК. Також дорослим рекомендоване щеплення проти кору, якщо вони мають негативні результати лабораторного обстеження щодо наявності специфічних антитіл IgG.

Захистіть себе від кору! Зробіть щеплення! Будьте здорові!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь