Безпека питної води: правила облаштування колодязів
Відсутність доступу до безпечної води у літній період, особливо під час відключення електроенергії, може становити загрозу для здоров’я населення.
В умовах відсутності централізованого водопостачання населення використовує воду з альтернативних джерел (колодязів, бюветів, каптажів тощо). Тому важливо дотримуватися вимог при облаштуванні і експлуатації колодязів, щоб забезпечити якісну та безпечну питну воду.
🔹 Місця влаштування колодязів:
- Розташовувати на незабрудненій та захищеній території, на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших джерел забруднення.
- Територію поблизу колодязя утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.
🔹 Вимоги щодо облаштування:
- Ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод).
- Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин.
- Підводну частину стінок заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр.
- Встановити металеві скоби для чистки та ремонту.
- Наземна частина колодязя (оголовок) має бути не менш як на 0,8 м вище поверхні землі.
- Оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком.
- Встановити дашок або навіс для захисту від засмічення.
- Використовувати насоси для підйому води.
- Організувати бетонований майданчик радіусом не менше ніж 2 м навколо колодязя.
🔹 Планове обстеження:
Власники колодязів зобов'язані щорічно проводити планове обстеження цих споруд, їх поточний ремонт, чистку та дезінфекцію, а також лабораторні дослідження безпечності та якості питної води.
Недотримання цих вимог може призвести до харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань через забруднення води у колодязях. Забруднена вода може містити патогенні мікроорганізми, такі як бактерії (холерний вібріон, сальмонели, шигели), найпростіші (кріптоспоридіум парвум), віруси (аденовіруси, ентеровіруси, вірус гепатиту А). Вживання такої води може призвести до інфекційних захворювань (вірусний гепатит А, черевний тиф, дизентерія, холера, ротавірусна інфекція) та хімічного забруднення – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу або флюорозу.
✅ Пам’ятайте! Використання виключно якісної та безпечної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я і довголіття.
Будьте обережні та дотримуйтесь рекомендацій для збереження здоров'я!